Sunday, December 23, 2012

Lumut dan Pulau Pangkor

Malaysia mempunyai banyak tempat yang menarik untuk dilawati samada bertujuan untuk bercuti merehatkan minda dari tekanan atau untuk mengetahui lebih lanjut sejarah sesuatu tempat. Baru-baru ini, saya berkesempatan untuk mengunjungi Lumut (dikenali sebagai Bandar Maritim - terdapat Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia). Terlalu banyak perubahan yang telah dilakukan. Kali terakhir berkunjung ke sini sekitar tahun 2002. Perubahan amat ketara bermula dari Bandar Manjung sehinggalah ke jeti Lumut. Cukup membanggakan.

Memulakan perjalanan seawal pukul 8 pagi daripada Bandar Tun Hussein Onn. Perjalanan amat lancar dengan adanya Lebuhraya LATAR (masuk melalui Rawang Selatan dan keluar berdekatan dengan Kuala Selangor). Perjalanan cukup lancar dan singkat.

Permandangan sepanjang perjalanan daripada Kuala Selangor ke Bagan Datuh cukup mempersonakan. Hamparan padi yang sedang masak (sawah padi kelihatan kekuningan) di Sekincan cukup menakjubkan. Perjalanan melalui Seberang Perak juga mempunyai pemandangan yang sama.

Hampir jam 12 tengahari saya sampai ke Lumut dan terus ke hotel penginapan untuk urusan 'check-in'.

Santai kat bilik, berehat lepaskan penat

Dalam feri untuk ke Pulau Pangkor


Bergambar di Kota Belanda 
Irsyad sedang bermain kat tepian pantai. Airnya cukup jernih


Bot nelayan tengah berlabuh
Tengah tunggu feri nak balik ke Lumut (beratur lebih 1 jam baru dapat naik)


No comments:

Post a Comment