Sunday, September 8, 2013

MATTA FAIR 2013


MATTA Fair telah berlangsung pada 6 -8 September di PWTC. Acara tahunan untuk mendapatkan tawaran pakej pelancongan yang berpatutan. Di adakan setiap tahun pada bulan Mac dan September. Bermula daripada hari Jumaat hingga Ahad setiap tahun.

Tahun ni saya agak terlewat untuk mengunjunginya. Selalunya hari Sabtu akan ke sana namum memandangkan hari Sabtu ada hal yang tak dapat dielakkan terpaksa pergi hari Ahad. Sebolehnya cuba mengelak hari terakhir.

Jam 9.30 dah masuk parking kat Hentian Putra. Tu pun dah ramai orang. Terpaksa parking kat Level 2A. Bergegas ke PWTC untuk beratur beli tiket masuk. Orang yang beratur nak beli tiket punyalah ramai. Tabah je la. Kaunter jualan tiket buka jam 10 pagi. Tiket masuk RM 4 untuk dewasa. Kanak-kanak bawah 12 tahun pula percuma.

Dah pakai gelang masing-masing bergerak ke dewan pameran. My wife cuma nak cari package bilik hotel je. Tahun ni tak ada plan nak jalan sebab Ae periksa SPM. Tahun depan wife saya plan nak travel berdua dengan anak sulung semasa menunggu keputusan SPM.

Macam tahun sebelum ni, orang memang cukup ramai. Bersesak-sesak sambil kutip brochure. Penuh 2 beg dengan bermacam-macam pakej. 

Hampir 2 jam dok pusing-pusing dan bermacam brochure dah dapat, ambil keputusan duduk kat tepi dewan sambil makan ais krim. Masa untuk study semua pakej yang ditawarkan. Sejam kemudian kembali ke dalam dewan untuk pusingan terakhir.

Pengunjung makin bertambah ramai. Jam 1.30 tengahari ambil keputusan untuk keluar dari dewan dan balik ke rumah. Nasib baik parking kat Hentian Putra. Sebab kadar bayaran agak murah. Kena dalam RM 7 untuk tempoh 4 jam.

Perut dah berbunyi. Terus pegi lunch kat Pak Chu Tomyam belakang masjid Kg Datuk Keramat.

Selesai sudah MATTA Fair trip untuk 2013. Tunggu bulan Mac tahun 2014 pula.

No comments:

Post a Comment